Vinarija “Vukoje” iz Trebinja nedavno je ozvaničila početak rezidbe u Carskim vinogradima, najznačajnijem lokalitetu za autohtonu sortu žilavku i najstarijem vinogradu u ovom dijelu Evrope.
Kvalitet
Direktor Podruma i vinarije “Vukoje” Radovan Vukoje izrazio je nadu da će i ove godine biti ostvaren vrhunski kvalitet grožđa, kao i u prethodne dvije godine kada su vina ove vinarije osvojila brojne nagrade.
Tako je prošla godina za vinariju “Vukoje” bila jedna od najuspješnijih. Naime, osvojila je brojne nagrade u SAD-u, imala i zapažen nastup na Merano Wine Festivalu u Italiji, a sva ta priznanja mogu, kako je istakao Vukoje, zahvaliti prije svega kvalitetu kako grožđa tako i vina.
Vukoje proizvodi grožđe za svoje potrebe s dva lokaliteta, Zasad-polje i Carski vinograd, i nema otkupa grožđa. Upravo je rezidba koja je počela ovih dana, prema njegovim riječima, najvažniji posao u vinogradu.
- Rezidbom kreiramo budući rod grožđa na čokotima, istakao je Vukoje.
Proizvodi iz vinarije “Vukoje” prodaju se na tri kontinenta, u Evropi, Aziji i Sjevernoj Americi, a osim vina proizvode rakije grozdu i travaricu, likere, ali i maslinovo ulje i masline, jer imaju 1.000 stabala masline prvoklasnog kvaliteta.
Dodao je kako su otvorili vinsku galeriju “Vukoje” i u Beogradu, u kojoj će promovisati svoja vina, ali i sve ostale vinare iz Hercegovine te je najavio da će u narednom periodu biti nastavljen razvoj vinarije kroz nove projekte.
Smokva
- Ove godine krećemo sa izvozom u SAD likera i destilata, što su novi proizvodi Podruma “Vukoje”, a posebno bih istakao nove likere od smokve. Naime, prošle godine smo ušli u investiciju sadnje 800 stabala smokve, tako da je to biljka koju ćemo, uz maslinovo drvo, mnogo razvijati i dati joj poseban značaj, kazao je Vukoje.
Dodao je da je budućnost u organskoj proizvodnji i tretmanu biljaka u skladu sa prirodom, bez pesticida.